Doprava ZDARMA při nákupu nad 2000 Kč

Denní nebo měsíční kontaktní čočky?

1_1

3 věci, které se při výběru kontaktních čoček vyplatí dobře promyslet

Jedny večer prostě vyhodíte do koše, ty druhé budou mít svoje místo ve vaší koupelně celých 30 dní. Důvodů, proč sáhnout po jedněch, a ne těch druhých (a naopak), je celá řada, ty hlavní jsou ale tři.

  1. Každý den, nebo jen občas

Nosíte běžně brýle a kontaktními čočkami srovnáváte nedokonalosti svého zraku například jen při sportu? Nejsou-li pro vás čočky každodenním chlebem, ale jen záležitostí na pár dní v měsíci, s velkou pravděpodobností se vám vyplatí spíše čočky denní. A to jak finančně, tak co se týče pohodlí. Zatímco dražší měsíční čočky byste naplno nevyužili, a navíc byste se museli zabývat jejich skladováním a dezinfekcí, ty denní prostě po aktivitě vyhodíte do koše a je to.

Jsou-li naopak kontaktní čočky vaším pomocníkem od pondělí do neděle, z finančního hlediska pro vás určitě budou výhodnější jedny čočky měsíční než 30 čoček denních (a to i když k nim připočtete také cenu dezinfekčního roztoku). Pozor ale na poškození nebo ztráty: dojdou-li k újmě čočky denní, o žádnou katastrofu se nejedná, u těch měsíčních (hlavně těch, které jste otevřeli teprve před pár dny) to už zabolí o poznání víc.

  1. Bez starostí, nebo s údržbou

Zdravotní pomůcka, kterou si vkládáte do očí, má přirozeně velké nároky na hygienu. Zatímco denní čočky jen (umytýma rukama!) pohodlně vyjmete z originálního obalu a po použití prostě vyhodíte, o ty měsíční se musíte dobře starat. Pokud si tedy nechcete vykoledovat bolestivou infekci, nebo si dokonce poškodit rohovku, je třeba je po každém použití dobře vydezinfikovat a do dalšího nasazení uložit v čistém roztoku v pouzdře k tomu určeném.

Je-li pro vás tedy na prvním místě bezstarostná korekce zraku, můžou pro vás být denní kontaktní čočky lepší volbou než ty měsíční.

  1. Pohodlí, nebo větší pohodlí

Jak denní, tak měsíční čočky se samozřejmě vyrábí z kvalitních materiálů, pravda ale je, že kontaktní čočky pro jednodenní nošení jsou obecně tenčí: protože je večer prostě vyhodíte, nemusí vydržet ani zdaleka tolik jako čočky měsíční.

Ty, aby byly trvanlivější, bývají silnější, a ke konci své životnosti také začínají pomalu, ale jistě tvrdnout a vysychat. Ani jednoho se s denními kontaktními čočkami obávat nemusíte.

Nakonec přidejme ještě jednu záležitost, kterou někteří mohou chtít při volbě mezi denními a měsíčními kontaktními čočkami zvážit, a tou je ekologie. Kontaktní čočky jsou chtě nechtě odpadem, jenž zatěžuje naši planetu, a tak vyhodíme-li ročně 365 x 2 čoček denních nebo 12 x 2 čoček měsíčních, je to přeci jen trochu rozdíl.