Doprava ZDARMA při nákupu nad 2000 Kč

Brýle, nebo kontaktní čočky?

2

Odpověď na to, zda se přiklonit k dioptrickým brýlím, nebo si ke korekci vady zraku vybrat kontaktní čočky jednodennídvoutýdenní, či měsíční není jednoznačná. Při zvažování jejich pro a proti je třeba vzít v úvahu celou řadu věcí. Které to jsou?

  1. Oční vada

Jak ke korekci krátkozrakosti, tak dalekozrakosti jsou vhodné brýle i kontaktní čočky, nezáleží přitom ani na vašich dioptriích (i když u brýlí ty vyšší mohou znamenat pořádně silná skla). Technologie pokročily natolik, že si čočky dokáží poradit už i s kombinovanými vadami (takovým se říká multifokální) nebo třeba astigmatismem. U takzvané šišatosti oka to ale neplatí ve 100 % případů, a proto bude nejlepší, když vám zelenou na cestě ke kontaktním čočkám dá váš optometrista.

  1. Hygiena a zdraví

Zatímco při nasazování a nošení brýlí vaše ruce nebo brýle do přímého kontaktu s očima většinou nepřichází, u kontaktních čoček je tomu jinak. Zanesení infekce do oka a nežádoucím zdravotním problémům se ale snadno můžete vyhnout pečlivou hygienou: před manipulací s čočkami si dobře umyjte ruce a roztok na čočky po každém použití vyměňte.

Tím, že sedí přímo na oku, čočky také částečně omezují přísun kyslíku, a tak mohou být po hodinách jejich nošení vaše oči suché a podrážděné. Řešení? Nemáte-li zrovna ty kontinuální (které můžete mít v oku i ve spánku nebo po několik dní), nepoužívejte je více než 12 hodin v kuse.

  1. Pohodlí

Někdo si nedokáže představit, že by mu na oku leželo cizí těleso, jiný nesnese brýle neustále klouzající z nosu. Aktivní sportovci a lyžaři na kontaktní čočky pravděpodobně nedají dopustit, kdo chce večer co nejrychleji zavřít oči, asi raději odloží na noční stolek brýle, než by se trmácel do koupelny pro pouzdro a dezinfekční roztok na čočky.

V tomto ohledu tedy bude opravdu záležet jen na vás, vašich preferencích a představě o komfortu.

  1. Cena

I když jsou kontaktní čočky cenově stále dostupnější a luxusní značkové brýle vás mohou stát klidně desetitisíce, obecně platí, že z dlouhodobého hlediska jsou levnější brýle. Nechcete-li je pojmout zrovna jako investici, pořídíte základnější obroučky i se skly za pár tisíc, náklad je to přitom jednorázový. Na měsíční kontaktní čočky s roztokem si pak ročně připravte kolem 2 tisíc.

Na druhou stranu, když ztratíte nebo si poškodíte kontaktní čočku, zas tak moc se nestane. Ztracené, rozsednuté nebo poškrábané brýle vás ale můžou mrzet ještě pěkně dlouho.

  1. Móda

Pokud považujete brýle za módní doplněk, který k vašemu obličeji prostě patří, vězte, že kontaktní čočky vám stejnou službu neudělají. V případě, že se vám ale zhoršily oči později, na brýle nejste zvyklí a připadá vám, že odvádějí pozornost od vašeho obličeje, kontaktní čočky vám udělají skvělou službu: vykompenzují vaši oční vadu a nikdo si jich ani nevšimne.

Navíc je nebudete muset ladit s různými styly a barvami oděvů, a tak nehrozí, že si zaděláte na pořádné módní faux pas.

A na závěr ještě pár argumentů k zamyšlení:

  • Kvalita vidění: Kontaktní čočky pokrývají celou plochu oka, a tak neomezují ani periferní vidění. Pohled mimo sklíčka brýlí vám naopak realitu vaší oční vady rychle připomene.
  • Ekologie: Zatímco brýle jsou napořád (nebo většinou alespoň na spoustu let), kontaktní čočky po nějak době musíte prostě vyhodit – a odpad je na světě.

Výsledek? Jak kontaktní čočky, tak brýle mají své plusy a mínusy. Dobrou zprávou ale je, že drtivá většina lidí radikální volbu mezi jedněmi a druhými dělat nemusí a brýle a čočky může s výhodou kombinovat.

Pokud jste se rozhodli pro kontaktní čočky, stačí si jen vybrat v našem e-shopu.