Doprava ZDARMA při nákupu nad 2000 Kč

Péče o kontaktní čočky: Děláte to správně?

Kontaktní čočky přicházejí do těsného kontaktu s vaším okem, a tak je správná péče o ně naprosto klíčová. Nenosíte-li tedy jednodenní čočky, které po použití prostě vyhodíte, dodržujte zásady, díky nimž se nejen vyhnete vážným zdravotním komplikacím, ale vaše čočky si udrží maximální kvalitu a budou vašemu oku pohodlné po celou dobu životnosti.

Zásady péče o kontaktní čočky

  1. Čočky používejte maximálně po dobu, pro kterou jsou určené

Jednodenní čočky večer vyhoďte a nikdy je ráno znovu nevkládejte do oka. Čtrnáctidenní čočky noste maximálně 2 týdny, měsíční pak 4. Po této době čočky ztrácí své vlastnosti, a nejen že začínají být oku nepohodlné, hromadí se na nich nečistoty, bakterie a mikroorganismy a riziko zánětu exponenciálně roste.

  1. Před manipulací s kontaktními čočkami si vždy pořádně umyjte a osušte ruce

Na čočky – ať už v krabičce v roztoku, nebo v oku – nikdy nesahejte špinavýma rukama. Ruce si v ideálním případě umyjte mýdlem a vodou, nejsou-li k dispozici, použijte dezinfekční gel nebo ubrousky. Po umytí si ruce pečlivě osušte.

  1. Před vložením do oka čočky navlhčete a jemně promněte

Tento krok se doporučuje nevynechávat ani u tzv. no-rub roztoků, které slibují maximální dezinfekci i bez mnutí. Nepoužívejte ale nehty a příliš netlačte, ať čočku nepoškodíte. K oplachování a zvlhčování čoček používejte výhradně roztok, nikdy ne vodu, nebo dokonce sliny!

  1. Čočky uchovávejte vždy v roztoku

Jen roztok určený speciálně na kontaktní čočky zaručí jejich správnou dezinfekci, zvlhčení a uložení. Čočky nikdy neskladujte ve vodě, fyziologickém roztoku nebo jiných tekutinách a v roztoku je nechte uložené minimálně 6 hodin, ideálně přes noc.

  1. S roztokem nešetřete

Po vyjmutí čoček použitý roztok vylijte a před jejich uložením pouzdro naplňte vždy čerstvým roztokem, a to až po rysku (nešetřete, aby čočky nevyschly, ale nepřelévejte, aby se nepřichytily na víčko). Jakkoli čistý se roztok na pohled může zdát, nikdy jej nepoužívejte opakovaně. 

  1. Vyčistěte a vysušte pouzdro po každém použití

Jakmile si čočky nasadíte do očí, pouzdro pořádně vypláchněte čistým roztokem. Nechte ho otevřené, obraťte ho (včetně víček) na čistém povrchu dnem vzhůru, aby se do něj nedostaly prach a další nečistoty, a nechejte pořádně vyschnout.

  1. Pouzdro na čočky pravidelně měňte

Pouzdro na kontaktní čočky není navždy, a ne nadarmo je součástí většiny balení roztoků. Měňte ho přinejmenším každé tři měsíce, ideálně ještě častěji. 

  1. Lahev s roztokem po použití vždy uzavřete

Stejně jako otevřenému pouzdru hrozí i hrdlu lahve s roztokem na čočky nežádoucí znečištění. Po každém použití tedy lahev vždy ihned uzavřete

Co při péči o kontaktní čočky nedělat

  • Nevyplachujte pouzdro vodou ani jinými tekutinami, používejte výhradně roztok na kontaktní čočky.
  • Nenechávejte otevřené pouzdro schnout na místech, kde mu hrozí zvýšené znečištění nebo infikování (toaleta, kuchyně...).
  • Nedotýkejte se hrdla lahve s roztokem a o nic je neopírejte.
  • Nepřelévejte roztok z většího balení do menšího, na dovolenou nebo služební cesty si vždy pořiďte samostatnou lahev v cestovní velikosti.

Součástí každého balení roztoku na kontaktní čočky jsou pokyny k jeho použití. Řiďte se jimi (a radou vašeho očního lékaře nebo optometristy): předejdete podráždění očí a bolestivým infekcím a kontaktní čočky v očích ani neucítíte.

Široký výběr roztoků pro péči o kontaktní čočky najdete na e-shopu